lonneke-peru.reismee.nl

Week 2 (zie foto´s serie 4)

De tweede week was fysiek een stuk zwaarder dan de eerste. Maandag stond in het teken van het exploreren van een pad om te zien waar het heen zou leiden en of het in verbinding stond met andere bekende paden (wellicht naar Machu Picchu). Omdat alles hier uit bergen bestaat betekende dat onder leiding van Amerigo twee en een half uur steil bergop wandelen door grotendeels dichtbegroeid bos en struiken bij een temperatuur die opliep richting 30 graden. Na de lunch ging een klein groepje op weg om de heuveltop te bereiken en te zien wat zich daarachter bevond, om daarna met z'n allen weer af te dalen. In mijn ogen een nogal nutteloze expeditie om met de hele groep te doen. Twintig kilo geleden had ik dat niet zo'n probleem gevonden, maar nu was ik (en ik niet alleen) na afloop kapot.

De volgende dag gingen we op pad om weer een paar ruïnes van onkruid te ontdoen, maar daarvoor hoefden we gelukkig niet zo ver bergop te wandelen en we waren halverwege de middag terug.

Woensdag was een halve dag, waarin een pad verder toegankelijk gemaakt moest worden en de ruïne waar het pad naartoe leidde werd voorbereid voor het echte archeologische werk van in kaart brengen, fotograferen en laagje voor laagje afgraven. Hopelijk komen we daar volgende week aan toe. Probleem is dat we momenteel geen archeoloog beschikbaar hebben. Er zijn twee archeologen bij het project betrokken, die elkaar wekelijks afwisselen. Echter, de een is tijdelijk afwezig omdat hij zijn proefschrift moet afronden en verdedigen op de universiteit in Cusco, en de ander heeft net voor onze aankomst een acute blindedarmontsteking gehad en is nog herstellende van de operatie. We hopen op een tijdelijke invaller om in ieder geval een beetje kennis te maken met het echte archeologische werk. We waren net voor de bui terug en omdat het de hele middag bleef regenen ging de wekelijkse voetbalwedstrijd weer niet door.

Donderdagochtend was helemaal 'feest': het leeghalen van de drainagegeulen rondom El Establo. Om te voorkomen dat het land te drassig wordt in het regenseizoen is het land voorzien van afwateringsgeulen, die echter steeds overwoekerd raken en dichtgroeien met planten en struiken. Een terugkerend werkje is het schoonmaken van de geulen. Een extreem smerig want blubberig werk. Alles wat bij deze klus gedragen wordt aan kleding kan daarna nooit meer voor iets anders gebruikt worden. Hoewel het resultaat er wezen mocht (waar eerst alleen onkruid stond werd een prachtige geul zichtbaar) was het inderdaad een modderboel. Na afloop in de rij voor de douche en de laarzen en kleren van de ergste modder ontdoen. Op de foto lijkt het mee te vallen, maar we waren echt smerig. Wellicht volgt er in de komende twee weken dat ik hier ben nog zo'n sessie. Daarna kan de kleding de vuilnisbak in. 's Middags weer lopend naar de bibliotheek om de kinderen bezig te houden. Ik ben inmiddels tot 'senorita bingo' gedoopt. Hoewel mijn Spaans nog zeer gebrekkig is werpen de paar lessen die ik heb gevolgd toch hun vruchten af: ik kan me redelijk verstaanbaar maken en de kinderen hier en daar wat Engels leren met behulp van een bingospel met plaatjes. De grote zak met oranje wuppies (met dank aan Albert Heijn) die ik had meegenomen waren een succes: ik heb ze eerst uitgedeeld aan de ´bingowinnaars´ en daarna aan alle aanwezige kinderen. De bibliothecaresse was heel blij met het restant.

Vrijdagochtend weer schoonmaak, en daarna op weg voor een weekend sightseeing in Pisac en Ollantaytambo (daarover later meer). Komend weekend nemen we ook afscheid van twee vrijwilligers en komen er ook weer twee nieuwe bij.