lonneke-peru.reismee.nl

Een weekendje Cusco

Zoals al eerder aangegeven is internet in Huyro schaars en enorm traag. Internet is alleen in de grotere (toeristen)plaatsen goed genoeg om verhalen en foto's te plaatsen. Het weekendje Cusco is dan ook al een week geleden, maar bij deze het verslag.

Nadat vrijdagochtend de wekelijkse schoonmaakbeurt van El Establo was gedaan gingen Georgie, Sylvie en ik naar Huyro om aldaar de collectivo (soort minibus) te nemen naar Cusco. Bij aankomst bleek echter dat de reservering die we donderdag hadden gemaakt niet was doorgegeven: geen collectivo dus. Dit werd ons echter niet zo gezegd, waardoor veel kostbare tijd verloren ging met wachten op duidelijkheid. Omdat de weg in verband met werkzaamheden slechts 1 uur tussen de middag geopend is hadden we nogal haast om weg te komen uit Huyro: anders zouden we een dag verloren hebben. De rit naar Cusco duurt ongeveer vijf uur. Dus toen maar een (veel duurdere) taxi genomen. Gelukkig konden we de prijs over ons drieen verdelen en was de chauffeur bereid om onderweg af en toe te stoppen voor foto's. De route van Huyro naar Cusco gaat van 1500 meter over een pas van 4330 meter, om daarna weer te dalen tot de 3330 meter van Cusco. Zie serie 3 voor een paar mooie foto's langs de route.

Na aankomst in Cusco als eerste naar het kantoor waar we entreebewijzen voor Machu Picchu konden kopen voor over twee weken. Toegang tot Machu Picchu is gelimiteerd tot 2500 personen per dag, en met het hoogseizoen voor de deur is vooraf reserveren gewenst. Daarna op zoek naar een hostel voor de nacht en een eetgelegenheid.

De volgende ochtend begon met een heerlijk ontbijt bij Jack's cafe: een fruitsalade met yoghurt (zie foto serie 3). Daarna begon het echte verkennen: we waren vroeg opgestaan en hebben de stad doorkruist op zoek naar mooie straatjes, oude Incamuren en een uitzichtpunt over de stad. Een groot aantal gebouwen in Cusco is door de Spanjaarden gebouwd op oude fundamenten van Inca bouwwerken. Die kun je nog steeds in het straatbeeld terugvinden. De nauwkeurigheid waarmee de Inca's de stenen op elkaar plaatsten en zonder cement of voegmiddel op elkaar lieten aansluiten is onovertroffen. Zie een paar foto's in serie 3 als voorbeeld. De 12-hoekige steen is een bekend schoolvoorbeeld van Inca maatwerk. Door de trapezoidale vorm van deurposten en ramen bleken de Inca bouwwerken ook veel beter bestand tegen aardbevingen: reden waarom veel Inca bouwwerken en op Inca fundamenten opgetrokken gebouwen nog steeds staan, terwijl veel Spaanse gebouwen uit of na die tijd wel verwoest werden. Uiteraard was de Spanjaarden er alles aan gelegen om de eeuwenoude Inca riten uit te roeien en het katholicisme te introduceren. Oude Inca bouwsels werden afgebroken en overgenomen in Spaanse kerken en kathedralen. De Qorikancha, de tempel van de zonnegod Inti, werd geintegreerd in de Dominicanerkerk Santo Domingo. Nadat de Santo Domingo door een aantal aardbevingen zodanig was verwoest dat de oude Inca ruines weer zichtbaar werden werd besloten het oude Inca heiligdom op te graven en de resten te beschermen. Na de Qorikancha deden we een route langs verschillende oude Incaruines in de nabije omgeving van Cusco. De meest dichtbijzijnde en meest indrukwekkende was Sacsayhuaman, een grote ruine waarvan eerst gedacht werd dat het om een fort ging, maar waarvan men nu denkt dat het een heiligdom betreft. De Inca's bouwden Cusco in de vorm van een poema, en de heuvel waarop Sacsayhuaman werd gebouwd geldt als de kop, met de muren van Sacsayhuaman in de vorm van de tanden. Zie foto's in serie 3. De stenen waarmee Sacsayhuaman werd gebouwd zijn afkomstig van een paar kilometer verderop gelegen groeve, en moesten eerst heuvelaf en daarna weer heuvelop getransporteerd worden. De grootste stenen wegen tonnen en werden door menskracht verplaatst. Na Sacsayhuaman bezochten we nog drie andere, kleinere Incaruines, die dienst deden als fort, offerplaats en heilige waterbron. De lange, maar interessante dag werd afgesloten met een voortreffelijke maaltijd van alpaca tenderloin.

De volgende dag weer vroeg op, maar wat rustiger qua activiteiten. Eerst weer een uitstekend ontbijt bij Jack's cafe, gevolgd door een wandeling door andere delen van de stad die we de dag ervoor nog niet hadden gezien. Daarna hebben we de wekelijkse parade op de Plaza de Armas bekeken, met het hijsen van de vlag van Cusco en de nationale vlag. De regenboogvlag van Cusco doet denken aan de homovlag, maar staat voor de vier regio's van het Tahuantinsuyorijk. Na de parade volgde een bezoek aan het museum voor precolumbiaanse kunst: een klein maar zeer interessant museum met prachtige stukken uit de Chavin-, Nazca-, Moche- en andere precolumbiaanse culturen, daterend van 800 v.Chr. tot 1532 (de start van de Spaanse verovering). Zie serie 3 voor een paar foto's van aardewerk stukken. Na het museum volgde een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal. Daarna was het tijd voor de terugreis naar Huyro, die helaas ook niet vlekkeloos verliep. We hadden weer vooraf gereserveerd voor een plekje in de collectivo, maar bij aankomst bij de standplaats bleek er te weinig belangstelling voor een collectivo, en stond er alleen een personenauto. Samen met een andere passagier konden we daarin mee, maar wel tegen bijbetaling van 10 soles ( ca 3,40 euro). Maar daarmee waren we wel weer sneller terug in Huyro. Na de wandeling van Huyro naar El Establo ( ca 30 minuten) waren we keurig op tijd voor het avondeten terug. Al met al een enerverend weekend en een hoop ervaringen en indrukken rijker.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!