Keek op de week
Keek op de week Een week in El Establo op het Inca project: wat houdt dat zoal in? Om te beginnen is geen week hetzelfde heb ik me laten vertellen, maar bij deze een globaal overzicht van de activiteiten die we deze week hebben uitgevoerd (voor foto\'s zie serie 2). De maandag begon rustig met een introductie, rondleiding en uitleg voor de nieuw gearriveerde vrijwilligers door Dan, de project coördinator. Alleen \'s middags werden we een uurtje aan het werk gezet om mais te pellen, en dat leverde al meteen de eerste blaren op. \'s Avonds volgde een korte uitleg voor allen over de werkzaamheden bij het in kaart brengen en laagje voor laagje vrijmaken van een ruïne. Het betere \'schep en kwastjeswerk\', zeg maar. Mogelijk dat we dat volgende week gaan doen.
De volgende dag begon het echte werk: een ruïne vrijmaken van overwoekerend onkruid met behulp van machetes, snoeischaren en door handmatig onkruid uit de grond te trekken. Daarbij natuurlijk goed oplettend dat de ruine zelf niet (verder) beschadigd wordt. Ondanks de meegebrachte werkhandschoenen leverde een dag \'machete zwaaien\' weer een paar nieuwe blaren op. Na het avondeten (homemade pizza) werd een quiz gespeeld die door twee vrijwilligers was voorbereid. Obscure vragen over Harry Potter (de boeken, niet de films) en Star Wars zijn niet mijn sterkste kant, maar een paar van mijn teamgenoten waren gelukkig wel goed ingewijd in deze materie, dus na de laatste vraag stonden we voor. De laatste opdracht was het naspelen van een \'saber fight\' (voor de niet Star Wars ingewijden: een lichtzwaard is een soort laserzwaard dat gebruikt wordt door de jedi\'s (en dat ga ik niet verder toelichten)), en dat \'gevecht\' werd helaas verloren door ons team. Het geeft je een idee waar de interesses van een aantal van onze vrijwilligers liggen.
Woensdag stond in het teken van het sociale aspect van het project: het schilderen van de kleuterschool en het maken van oefenborden om de kleuters te leren tot tien te tellen. Deze borden zijn een initiatief van Projects Abroad en zijn inmiddels zo\'n succes dat alle (kleuter)scholen in de omgeving ze willen hebben. Eerst worden er twee kinderhandjes en tien gaatjes voor knikkers uitgefreesd (zie foto serie 2) en daarna worden er verschillende vormen op het bord getekend waarmee op verschillende manieren geoefend kan worden met de cijfers en ook met optellen (tot tien). De wekelijkse voetbalwedstrijd met de lokale leraren en onderwijzers ging dit keer om onbekende redenen niet door.
De donderdagochtend draaide om mais: eerst oogsten, daarna de kolven ontdoen van alle bladeren en vervolgens weer een klein uurtje kolven pellen. De donderdagmiddag is gereserveerd voor sociale activiteiten voor de jeugd in de lokale bibliotheek. Kinderen van 5 tot 15 jaar komen naar de bibliotheek om te worden beziggehouden door de \'gringos\' en ook nog iets op te steken. Veel spelletjes gericht op het leren van Engelse woordjes, maar ook gewoon \'bezigheidstherapie\'. De moeder van een van de reeds aanwezige vrijwilligers had me gevraagd om op verzoek van haar dochter \'wat spulletjes\' mee te nemen voor de bibliotheek, omdat er bijna niets was om de kinderen bezig te houden. Dat resulteerde in een koffer vol spelletjes, tekenspullen, wandkaarten en een globe, hetgeen met zeer veel enthousiasme in ontvangst genomen werd. Voorlopig genoeg materiaal om de kinderen eindeloos bezig te houden.
Op vrijdagochtend wordt er schoongemaakt in El Elstablo, en veel vrijwilligers vertrekken daarna naar Cusco of andere plaatsen om in het weekend iets meer te zien van de omgeving en de vele bezienswaardigheden. Ik ga naar Cusco, samen met de twee andere \'oudjes\' in de groep. Daarover meer in de volgende blog.