lonneke-peru.reismee.nl

Eerste indrukken

Op vrijdagochtend ben ik vroeg vertrokken voor mijn reis naar Lima via Parijs. De volgende dag ging de reis verder met een mooie vlucht over de Andes (zie luchtfoto in serie 1) naar Cusco, de \'navel van de wereld\'. Aldaar werd ik opgewacht door een medewerker van Projects Abroad en een eerder die ochtend gearriveerde vrijwilligster uit Canada. Vanuit Cusco ging de reis verder naar Urubamba, alwaar wij werden ondergebracht bij een bijzonder vriendelijk gastgezin. Na een korte wandeling door Urubamba (zie foto markt) vroeg naar bed om de jetlag te verwerken en fit te zijn voor de lange rit van de volgende dag naar Huyro en El Establo, ons verblijf voor de komende maand.

El Establo is, zoals de naam al aangeeft, een tot woonverblijf verbouwde schuur en wordt omringd door een groot stuk land waar allerhande fruitbomen, planten en (koffie)struiken en groenten groeien. Met de eveneens aanwezige kippen, eenden, ganzen en cavia\'s is El Establo volledig zelfvoorzienend. Nu er sinds kort ook electriciteit en warm water beschikbaar is begint het zowaar een aangenaam verblijf te worden. In serie 1 staan een aantal foto\'s van interieur en exterieur van El Establo.

Er zijn op dit moment 10 vrijwilligers in El Establo, afkomstig uit Canada (3), Nederland (3), Ierland, Schotland, Denemarken en Frankrijk. Het merendeel is tussen de 18 en 24, maar gelukkig zijn er ook twee vrouwen van meer mijn leeftijd: een van 38 en een van 54 jaar. Hoewel we allemaal jong van geest zijn is een weekend in Cusco met veel drinken en feesten toch niet meer helemaal ons ding.

Na een korte introductie door coördinator van de werkzaamheden was mijn eerste klus helpen met het pellen van de gedroogde mais voor de kippen. Dat leverde meteen de eerste blaren op. Vandaag was de eerste echte ´archeologische´ uitdaging: het vrijmaken van een Incaruïne van overwoekerd oerwoud met behulp van machetes. Weer vier blaren erbij....

Wordt vervolgd.